Sustenabilitate

ROMANIA, datorita structurii geologice complexe, este una dintre tarile europene cu cele mai bogate si diversificate resurse de ape minerale naturale.

ROMANIA are o indelungata traditie in exploatarea si comercializarea apelor minerale naturale, exploatarea fiind atestata documentar inca din antichitate, iar imbutelierea de peste doua secole.

ROMANIA ocupa locul cinci in Uniunea Europeana in ceea ce priveste productia de apa minerala naturala avand un potential remarcabil inca nevalorificat, indeosebi pe segmentul apelor minerale carbogazoase.

Astazi, este unanim acceptat, ca resursele de apa minerala naturala, sunt regenerabile, iar valorificarea durabila a acestora, cu mentinerea calitatii si asigurarea regenerabilitatii naturale a zacamintelor reprezinta argumente importante in stabilirea principalelor directii ale sustenabilitatii si anume:

1. Instituirea perimetrelor hidrogeologice si zonelor de protectie sanitara in jurul surselor de apa minerala naturala cu scopul prevenirii poluarii apei;

2. Utilizarea rationala a resurselor de apa minerala naturala, cu scopul asigurarii acestor resurse si generatiilor viitoare;

Protejarea resurselor de apa minerala naturala se face in mod natural, prin straturile de roci impermeabile, care constituie o bariera impotriva poluarii.

Trebuie mentionat de asemenea, ca protejarea resurselor de apa minerala impotriva poluarii este asigurata si prin pozitionarea surselor de apa minerala in interiorul ariilor protejate, arii in care sunt restrictionate activitatile antropice cu impact negativ asupra mediului.

Instituirea perimetrelor hidrogeologice si a zonelor de protectie sanitara pentru a preveni poluarea acviferelor (surselor) se face conform legislatiei in vigoare, HG 930/2005.

Responsabilitatea exploatarii si valorificarii eficiente a resurselor de apa minerala naturala revine pe de o parte autoritatilor competente (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale – ANRM), dar in acelasi timp revine si titularilor licentelor de exploatare a apei minerale naturale, deoarece o exploatare nerationala a acesteia, poate duce la pierderea resursei de apa minerala naturala.

Pentru fiecare sursa de apa minerala naturala, expertii hidrogeologi monitorizeaza atent resursele subterane de apa, calculeaza rezervele geologice stabilind strategia de exploatare a acestora pentru o perioada indelungata de timp.

In prezent exista piete pentru apa minerala naturala, atat in tarile bogate cat si in cele sarace, dar pentru consumator, apa nu mai este doar o necesitate. Astfel, in mod paradoxal, in multe tari in care exista resurse suficiente de apa minerala naturala, apa minerala naturala este imbuteliata si transportata catre consumatori din alte zone, cu impact considerabil, social si de mediu, datorat procesului de imbuteliere, transport si eliminare a emisiilor de gaze cu efect de sera. In acest fel:
• procesul de imbuteliere a apei minerale naturale – inclusiv productia ambalajelor, presupune consum de apa, energie, materiale si in acelasi timp produce emisii de gaze;
• ambalajele utilizate in procesul de imbuteliere presupun un impact mare asupra mediului daca acestea nu sunt colectate si valorificate prin reciclare sau prin incinerare cu recuperare de energie, dupa ce acestea ajung la consumatori.
• transportul cantitatilor de apa minerala naturala este asociat cu emisiile de gaze cu efect de sera ce sunt eliberate in atmosfera;

Leave A Comment